Az Egyesület munkája több szálon fut.

Az első és talán legfontosabb a gyermekek lovaglásra, lóismeretre való tanítása. Itt a helyi Zöldsziget Általános Iskolával és a hely Nyitnikék Óvodával alakítottunk ki tartalmas kapcsolatot.

Sokadik félévét kezdi az iskolában a lovas szakkör, ami az 5. 6. 7. osztályosok között nagy sikernek örvend. Itt hetente egy alkalommal 2 órában lovagolnak a gyerekek és ismerik meg a ló és a lovaglás kultúráját.

Az ovisok is bekapcsolódtak a programba és mozgáskultúra fejlesztő pedagógus bevonásával, kezdték meg a lovaglást, az ismerkedést.

Természetesen a felnőtteknek is lehetőséget biztosítunk és bárkinek, aki velünk akar lovagolni– itt gondolunk a fogyatékkal élőkre is, akik számára évek óta elérhetők vagyunk. A Sebajda Egyesülettel sokat dolgozunk együtt, közös munkáinkat a http://www.sebajda.hu portálon megtekinthetik.

Egy másik szál a munkáinkban az állatsimogatók létesítése rendezvényeken. Itt az állatok szakszerű bemutatása mellett lovas kocsikázással is várjuk a gyerekeket. Idén volt 10 éves a Gyereksziget rendezvény a Hajógyári szigeten. Velük vagyunk immár 10 éve az állatsimogatóban.

Harmadik szálunk az omnibuszunk, melyet idén mutattunk be először és mindjárt a Múzeumok Éjszakáján a Városligetben a Mezőgazdasági Múzeum meghívására. Lovainkkal, munkáinkkal közelebb hozzuk egymáshoz az embereket, mosolyt hozunk a szürke hétköznapokba.

2012. szeptemberétől a Magyar Lovaskultúra Társaság, a Szelesvágta Egyesület és az Építők SC lovas iskolát alapított a Népligetben. Így lehetőség nyílik óvodáknak, iskoláknak a lovakkal való közelebbi ismerkedésre a Népligetben az Építők SC telepén kialakított kis lovas bázison. A Magyar Lovaskultúra Társaság tagjai - végzett lovaskultúra oktatók – vezetésével ismerhetik meg a lovaglás alapjait, a lóval való bánás első fogásait az érdeklődők.
Természetesen lesz fejlesztő lovaglás és terápiás lovaglás is. Gyógypedagógusunk sok éves tapasztalattal rendelkező szakember, aki nemcsak a lovasterápiában tud segítséget nyújtani a rászorulóknak.

mouseover